Haastattelu: Terve yritys – hyvinvoiva yrittäjä

Pentti Martikaisen ja Mika Kingin haastattelu TerveysSummitissa 20.5.2024, haastattelija: Karita Aaltonen


“Yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuksia vaurastua mutta tuo myös mukanaan riskejä…”

Yrittäjyys on tärkeä osa meidän taloudellista järjestelmäämme. Yrittäjyys auttaa pääomia hakeutumaan sellaisiin kohteisiin, joissa on kysyntää ja tarpeita. Aluksi hinnat nousevat, jos tarve ylittää kysynnän ja sitten kun entistä enemmän yrityksiä alkaa tuottamaan tarvittavia tuotteita kilpailu kiristyy ja hinnat laskevat. Sama prosessi toistuu jatkuvasti. Tällä tavalla yhteiskunta kehittyy ja kuluttajat sekä koko yhteiskunta hyötyvät. Hyvänä esimerkkinä on mobiilipuhelimien kehitys 90-luvun alusta tähän päivään. Puhelinten teho nousi ja hinnat laskivat kilpailun takia. Toinen esimerkki on tuulivoiman kehitys. Kun fossiilisten polttoaineiden käyttö pakostakin vähenee muiden energiatuotanto kasvaa kuten on muutamassa vuodessa käynyt tuulivoiman kanssa. Samalla on muistettava, että kaikki yrittäjien kehittämät uudet ideat eivät lähde lentoon, kun haluttua kysyntää ei synny.


“Kun ajatellaan tervettä yritystä ja hyvinvoivaa yrittäjää niin miten ne liittyvät toisiinsa?

Nämä käsitteet kulkevat käsi kädessä talouden osalta. Taloudelliset huolet eivät ole yrityksen vaan myös yrittäjän asia. Tiedetään, että taloudelliset huolet ovat merkittävä syy mielenterveysongelmiin ja erilaisiin sairauksiin. Tästä löytyy paljon tutkimuksia. Tämän tietävät myös taloudellisissa ongelmissa olleet ja olevat yrittäjät. Sama koskee kaikkia ihmisiä, joilla on taloudellisia ongelmia. Yrittäjät käsittelevät paljon muiden sidosryhmien varoja ja tämän takia euromääräiset ongelmat ovat yleensä keskimääräistä suuremmat yrittäjillä, jos yrityksellä on talousongelmia.


“Millainen on terve yritys?

  • Hyvä liikeidea ja strategia: Taloudellisesti tuotava liikeidea, hyvin tehty liiketoimintasuunnitelma sekä strategia, joka kuvaa mitä yritys konkreettisesti tavoittelee ja miten, ovat perusta koko yrittämiselle. Taloudellisen perustan terveyttä tulee tarkastella säännöllisesti seuraamalla esimerkiksi myyntikatetta ja sen kehittymistä. Liiketoimintamallia ja sen toimivuutta kannattaa tarkastella säännöllisesti esimerkiksi liiketoimintakanvasta ja SWOT-analyysia hyödyntämällä (vahvuudet-heikkoudet-mahdollisuudet-uhat). Ongelmat liikeidean ja strategian suhteen yrittämiselle ovat yleensä dramaattiset ja niiden korjaamista vaatii perustavanlaatuisia muutoksia.

  • Kannattavuus on riittävä: Voiton tulee olla esimerkiksi 10 % liikevaihdosta. Voiton tarve on yksilöllinen ja yrityskohtainen. Voittotarve on riippuvainen muun muassa yrityksen kulurakenteesta ja velkaantumisasteesta. Laskelmissa on huomioitava myös yrittäjän oma palkka ennen voittoa. Tappio tarkoittaa, että yritys kuluttaa omistajien ja/tai velkojien pääomia.

  • Maksuvalmius: Kun rahat + saamiset ovat suuremmat, kuin maksamattomat laskut, niin maksuvalmius on hyvä (Quick Ratio yli 1).

  • Rating: Yrityksellä ei ole merkintöjä maksujen laiminlyönneistä. Terveellä yrityksellä tulee olla vähintään A-luokan rating.

  • Tyytyväiset asiakkaat: Säännöllisesti tehtävillä asiakastyytyväisyysmittauksilla varmistetaan, että asiakastyytyväisyys pysyy riittävän hyvällä tasolla.

  • Harmonia yrityksessä sidosryhmien kesken: Tyytyväinen henkilökunta (mitattu) ja tyytyväiset alihankkijat.

Terve yritys luo pohjan pitkäaikaiselle toiminnalle!


“Miltä yritysten tulos näyttää tilastojen valossa?

Luvut Suomen osalta eivät koko yrityskenttä huomioiden näytä hyvältä. Jos laskee yhteen kaikkien mikroyritysten tulokset, niin Tilastokeskuksen vuoden 2022 tilastojen mukaan yritykset tekivät yhteensä yli 400 miljoonan euron tappiot. Tämä ei tarkoita, että kaikki mikroyritykset olisivat tehneet tappiota mutta liian suuri osa kuitenkin. Kaikissa yritysryhmissä vähintään 25 % yrityksistä tekee tappiota.


“Miksi voitto on tärkeä asia?

Voiton tekeminen on yritykselle samalla tavalla tärkeää, kuin asuntovelalliselle on tärkeää ansaita enemmän, kun kuluttaa asuntovelan hoitamiseen. Voitto on se, jolla yrittäjä kattaa sekä säästämisen että velanhoidon. Lisäksi on huomioitava, että osassa pienyrityksissä voitto pitää sisällään yrittäjän oman palkan. Voitto on ainoa pitkäaikaisen yrittämisen tae.

Voitto on myös tärkeää yrityksen ja henkilöstön kehittämisessä ja koulutuksessa. Vain kannattava yritys voi kasvaa terveellä tavalla. Poikkeuksena voi olla start-up yritykset, joiden omistajat jo alusta lähtien tietävät, että he joutuvat rahoittamaan uutta yritystä ja sen kehittämiseen liittyy riskejä. Tärkeintä tällaisessa tilanteessa on se, että osakkeenomistajat ovat mieltäneet riskit. Voitto on aina viime kädessä yksilöllinen ja on aina laskettava yrityskohtaisesti. Voiton on oltava suurempi yrityksissä, joilla on enemmän vierasta pääomaa.

Voittoa voidaan usein pienillä muutoksilla nostaa merkittävästi ja siinä me autamme koulutuksessa ja konsultoinnissa mielellämme.  Koulutus lisää henkilöstön sitoutumista ja koulutus yrityksen taloudellisista edellytyksistä on varma tae yrityksen parempaan suorituskykyyn.


“Miten yrittäjä voi ennakoivasti huolehtia yrityksensä taloudesta?

  • Seuraa tulosta vähintään kerran kuukaudessa

  • Seuraa maksuvalmiutta viikoittain

  • Tee talouden ennakointia vähintään 3-12 kk etukäteen.

  • Arvioi liikeideaa ja strategiaa vähintään kerran vuodessa.

  • Kouluta itseäsi ja yrityksesi henkilöstöä talouden perusasioissa.


“Yhdysvalloissa 66% yrityksistä on maksuvaikeuksia, mikä on tilasto Suomessa?”

Mainitussa Yhdysvaltalaistutkimuksessa mitattiin, olivatko yrittäjät kokeneet maksuvaikeuksia viimeisen vuoden aikana. Tämä on vähän eri asia, kun olla taloudellisessa ahdingossa. Tuloksen perusteella varmasti 50 %:ia yrityksistä on vuoden aikana kokenut ainakin tilapäisiä maksuvaikeuksia. Yleensä valitettavasti moni maksuvaikeus kumuloituu kesään silloin, kun pitäisi voida ”ladata akkuja” tulevaa talvea varten.

Konkurssien määrä Suomessa on kasvanut vuoden 2024 aikana ja ennakoidaan, että konkurssien määrä nousee tänä vuonna 3500 yritykseen. Tämä on noin puolet 90-luvun laman määrästä. Konkursseja oli vuonna 2023 n. 2700 ja tämä on enemmän kun 2008-2009 talouskriisin aikana. On kuitenkin muistettava, että jokainen konkurssi koskettaa montaa ihmistä ja perhettä. Maksuhäiriöisiä yrityksiä oli 5.4.2024 Suomen asiakastieto Oy:n mukaan n. 44 000.


“On taloushuolia, miten pärjään ja pärjäänkö. Mistä voi hakea yrittäjyyteen apua?

Ensimmäinen asia on ole armollinen itsellesi! Syyttely ei auta. Meidän talousjärjestelmämme perustuu yrittäjän mahdollisuuksiin, mutta myös riskeihin. Aina ei kuitenkaan käy, kuten on suunniteltu. On selvää, että taloudellisessa hädässä koti ja omaisuus on vaarassa ja näistä epäonnistumisen tunteista ja tilanteesta on vain yritettävä selvitä.  Talousvaikeudet aiheuttavat häpeää, vaikka niin ei pitäisi olla. MUISTA SELVITYMISKEINOJA ON AINA OLEMASSA!

ÄLÄ JÄÄ YKSIN! Puhu ongelmista perheen ja/tai jonkun luottohenkilön kanssa. Puhuminen auttaa! Ajattele elämäsi positiivisia puolia! Monet ovat selvinnyt konkurssista (vaikeistakin tilanteista) ja tullut vahvempana takaisin yritysmaailmaan.

Rahan menetys koetaan usein samoin, kuin että henkeä uhattaisiin. Tärkein on selvittää mitä on tapahtunut ja missä ollaan taloudellisesti; mitä on menetetty ja mitä ollaan menettämässä. Usein taloudelliset vaikeudet johtavat muihin ongelmiin yrittäjälle ja perheelle. Tärkeintä on kuitenkin terveys ja perhesuhteet.

Moni yrittäjä voi todella huonosti. Huoli omasta taloudesta vie yöunet. Pahemmissa tapauksissa on masennusta, perhesuhdehuolia, päihdeongelmia ja mielenterveysongelmia. Mistä omaan jaksamiseen ja terveyteen voi hakea apua?

  • Perhe (aviopuoliso, avopuoliso, aikuiset lapset, vanhemmat, sisaret,)

  • Ystävä (mieluiten yksi ystävä, joka ottaa vastuun ongelmien ratkaisemisessa)

  • Kirjanpitäjä (taloustietojen asiantuntija)

  • Yrityskonsultti – tilintarkastaja (miten tästä eteenpäin, vaihtoehtojen kartoituksessa)

  • Yrittäjän talousapu (velkajärjestelyt)

  • Mieli ry Kriisi puhelin (mielenterveysongelmatilanteissa)

  • Takuusäätiö (luottojärjestelyissä ja talousvaihtoehtojen kartoituksessa)

  • Kunnan velkaneuvonta

  • Terveydenhuolto ja oma lääkäri (aina kun yrittäjä kokee mielenterveysongelmia) – katso alla olevat yhteystiedot

Jos koet itsetuhoisia ajatuksia, hae pienellä kynnyksellä apua terveydenhuollosta! On paljon hyviä lääkäreitä, jotka osaavat auttaa näiden asioiden käsittelyssä. Muista selvitymiskeinoja on aina olemassa.

Hae apua ja tukea talouden kuntoon laittamiseksi matalalla kynnyksellä! Tee taloussuunnitelma yrityksen pelastamiseksi. Oikaise yrityksen toiminta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ennen kuin kaikki kaatuu päälle.

Taloudelliset vaihtoehdot yrittäjälle talouskriisissä:

  • Oikaistu liiketoiminta (asiat hoidetaan yrityksen sisällä osakejärjestelyillä, lisälainoilla yms.)

  • Velkajärjestely (vapaaehtoiset kirjalliset sopimukset velkojien kanssa)

  • Vapaaehtoinen velkasaneeraus (vapaaehtoiset sopimukset velkojien kanssa, joka vahvistetaan oikeudessa)

  • Velkasaneeraus (virallinen järjestelmä, jossa hanketta johtaa juristi)

  • Konkurssi (asian hoitaa aina juristi ja pesänhoitaja, jotka velkojat valitsevat).

Tärkeä asia, joka usein unohtuu, on yhteydenpito velkojiin. Kaikissa yrityksen talouskriisitilanteissa velkojat ovat ratkaisevassa asemassa. Kun ajaudutaan kriisiin, unohtuu usein yhteydenpito velkojiin ja tämä nakertaa luottamussuhteet velkojiin. Ulkopuolisen konsultin tärkein tehtävä on omien kokemuksiemme kautta kartoittaa puolueettomasti missä taloudellisesti mennään ja miten tulevaisuudessa asiat halutaan hoitaa. Velkojat suostuvat yleensä vapaaehtoisiin velkajärjestelyihin, jos voivat luottaa velalliseen nyt ja velallisen kykyyn oikeudenmukaisesti hoitaa velvoitteensa. Yksi tärkeimmistä tulevaisuuden arvioinneista on se, miten yritys pystyy tekemään suunnitelman voitollisesta liiketoiminnasta.


“Miten parannan yritykseni kannattavuutta?

Seuraa:

  • Liikeidean, liiketoimintamallin ja strategian toimivuutta

  • Kilpailutilannetta

  • Myynnin kehitystä

  • Asiakastyytyväisyyttä

  • Myyntikatteen kehitystä

  • Yrityksen alennuspolitiikkaa

  • Kiinteiden kulujen kehitystä

  • Henkilöstön tyytyväisyyttä - bonusjärjestelmä

  • Velkaantumista – korkokulujen ja lyhennysten määrää

  • Nettotuloksen kehitystä

  • Maksuvalmiutta

  • Yrityksen rating kehitystä

  • Ennakoi ja budjetoi yrityksen tulevaa toimintaa

  • Hae ajoissa lisärahoitusta – ennen investointipäätöstä


“Mitä Profit in Mind tarjoaa nyt ja tulevaisuudessa?”

  • Livekursseja yritysvoiton tärkeydestä

  • Verkkokursseja tuloksen teosta ja yritysvoitosta

  • Kirjan julkaisu syksyllä 2024

  • Konsultointi:

    • terve yritys

    • yrityksen voiton parantamisesta

    • yrityskohtaiset tuloskoulutukset johdolle ja muulle henkilöstölle

    • vapaaehtoisten velkajärjestelyjen konsultointi

    • yrityksen arvonmääritykset


Profit in Mind yhteystiedot

Sähköposti: info@profitinmind.fi, puh. 050-5865631, www.profitinmind.fi


Linkit ja yhteystiedot

Milloin soitat hätänumeroon 112?

Kun tiedät tai epäilet hengen, terveyden, omaisuuden tai ympäristön olevan uhattuna tai vaarassa

Linkit artikkeleihin

Edellinen
Edellinen

MPK-yrityksille oma kasvuriihihanke

Seuraava
Seuraava

Yritysvoittotilastot Suomessa 2022