Onko yrityksen voitto väärin ymmärretty käsite?

Voitto on ainoa tae yrityksen pitkäaikaiselle toiminnalle. Yritys, joka tekee tappiota kuluttaa joko velkojen tai omistajien rahoja. Tappio voi olla perusteltu toiminnan aloittamisen yhteydessä ja tilanteissa jossa tehdään isoja investointeja ennen tulovirran syntymistä. Tällöin sekä omistajat että rahoittajat ovat tietoisia tästä johtuvista riskeistä.

Yhteiskunnan kannalta yritysten voitot ovat tärkeät. Voitoista muodostuu taloudellista arvoa, joka parantaa yritysten kilpailukykyä ja kykyä selvitä kriisitilanteista. Voittojen muodostaminen luo uutta pääomaa, jolla voidaan investoida uusiin tuotteisiin ja yrityksiin tai muuten parantaa yritysten ja omistajien taloudellista asemaa. Syntyneet pääomat hakeutuvat korkeampiin tuottaviin projekteihin usein kysynnän mukaan. Esimerkkinä ovat uusituvat energialähteet Suomessa. Venäjän kriisin ja sen synnyttämä energiavaje on nopeasti kurottu lähes umpeen mittavilla uusienergiahankkeilla, josta osa selittyy Olkiluodon uudella ydinvoimalaitoksella. Ilman pääomia nämä projektit eivät olisi syntyneet. Tämä taloudellinen mekanismi on tärkeä ja yhteiskunnan tulee yleisesti kannustaa yrityksiä tehokkuuteen ja voittojen kerryttämistä laillisesti yritystoiminnassa. On tärkeä, että yhteiskunnassa laajemmin tunnistetaan tämä prosessi ja yrityksen kannalta on vielä tärkeämpää, että yrityksen voitontekoprosessi on koko henkilöstön tiedossa ja fokuksessa. Avoimella tuloksentekoprosessilla ja koulutuksella voidaan henkilökunnan motivointia ja sitoutumista lisätä.

Yritysten tuloksen tärkeys yhteiskunnassa korostuu entisestään nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Rahoituksen kiristyessä tuloksen teko on monille PK-yrityksille pääasiallinen  rahoituslähde. Lisäksi menestyvien yritysten kerrannaisvaikutus yhteiskunnassa on suuri.

Voitto- tai tuloskäsite vaatii ensiksi täsmennystä sen osalta, mitä tuloksella tarkoitetaan.

Nettovoitto: nettovoitto edustaa yrityksen ansaitsemaa rahamäärää, kun kaikki kulut on vähennetty kokonaisliikevaihdosta. Kuihin sisältyvät muun muassa ostot, henkilöstökulut, vuokrat, muut liiketoiminnan kulut, verot, korkokulut ja poistot. Nettovoitto tai -tulos on olennainen mittari yrityksen kannattavuuden arvioimisessa ja sen taloudellisen tilanteen selvittämisessä.

Voitto käsitellään tässä nettovoittona, joka jää kaikkien kulujen jälkeen yrityksen omaan käyttöön.

Suuri yleisö ajattelee usein voittoa myynti- ja ostohinnan erotuksena, joka todellisuudessa on myyntikate, josta kiinteät kulut on jäänyt huomioimatta. Tästä toimivat esimerkkinä monet huutokauppaohjelmat, joissa käsitellään myyntihinnan ja ostohinnan erotuksen voittoa virheellisesti.

Seuraava kuva kuvastaa nettotuloksen muodostumisen:

Toinen yleensä harhaan johtava käsitys on voiton suuruus. Median käsitellessä enimmäkseen suuria menestyviä yrityksiä syntyy harhaluulo suurten yritysmassojen voittomääristä.

Kirjassa Vinst* käsitellään hyvin tätä ongelmaa laajasti myös kansainvälisellä tasolla.

Yhdysvalloissa on tutkittu yleisön käsityksiä yritysvoitoista. Suuri yleisö arvioi yleensä voitot keskimäärin 4−6 kertaa suuremmiksi kun mitä ne todellisuudessa ovat. Italiassa tehtiin vastaava tutkimus 2019, jossa yleisö arvioi keskimääräiseksi voittomarginaaliksi 38 prosenttia, kun voitot olivat todellisuudessa noin viisi prosenttia.

Kun katsotaan Yhdysvaltojen Fortune Global 500 -listaa 2021**, mediaaniyrityksen tulos oli 3,66 prosenttia, vaikka 32 parasta yritystä tuottikin yli 20 prosentin voittomarginaalin. On huomioitava, että yritysvoitot vaihtelevat merkittävästi niin eri alojen välillä kuin maantieteellisestikin. Luvut antavat kuitenkin kokonaiskuvan kaikkien yritysten tuloksista.

Lopputuloksena voidaan todeta, että kansalaiset eri maissa arvioivat yritysten tulokset monikertaisesti suuremmiksi kuin mitä ne ovat todellisuudessa.

Vuoden 2021 Tilastokeskuksen tietojen mukaan Suomessa vuonna 2021 mediaaniyrittäjän voitto oli noin 2,5 prosenttia liikevaihdosta ja euromääräisesti 2 000 euroa. Yritysten määrä oli 252 000. Näin ollen 126 000 yrityksellä oli heikompi tulos kun 2 000 euroa/vuosi.

Seuraava taulukko kuvaa yritysten taloudellista tilannetta Suomessa 2019−2021. Koska pienten yritysten lukumäärä on tässä tilasto-otannassa niin suuri, tilastosta eivät erotu olemassa olevat noin 6 000 suuryritystä. Johtopäätöksenä voidaankin sanoa, että tilasto kuvaa parhaiten pienyritysten taloudellista tilaa. Suurin osa näistä yrityksistä ovat yksinyrittäjä-yrityksiä.

Näemme myös, että suurella osalla yrityksistä ei ole taloudellisia resursseja palkata henkilöstöä tai investoida merkittäviin hankkeisiin: mediaaniyrityksen liikevaihto oli noin 85 000/vuosi, nettotulos 2 000/vuosi ja omapääoma noin 18 000 euroa. Yläkvartaalinkin tulos oli noin 23 000 euroa vuodessa ja omapääoma 107 000 euroa. 189 000 yrityksellä tulos jäi alle 23 000 euroon vuodessa.


Tuloksen ja voittojen eettinen puoli

Joskus yritykset käyttävät tuloksen ja voittojen tekemisessä vääriä keinoja. Suurimmat voitot tehdään monopoliaseman kaltaisissa tilanteissa, esimerkiksi kun lääketehtaat nostavat hintojaan perusteettomasti tai kun sähköyhtiöt käyttävät hinnoittelussa asemaansa väärin. Tällaisessa hinnoittelussa ei ole kyse normaalista markkinatilanteesta, ja tähän tulisi voida puuttua tehokkaammin kuin nyt tehdään. Tehtävä kuuluu tätä varten olemassa oleville viranomaisille.

On huomioitava, että väärien keinojen käyttö koskee ani harvoin niitä satoja tuhansia yrittäjiä, jotka kamppailevat jokapäiväisen kannattavuutensa kanssa.

Toinen puoli yrittäjyydessä on tappioiden tekeminen. Tällöin yritys kuluttaa velkojien ja omistajien rahoja. Pitkäaikaiset tappiot johtavat usein taloudellisiin ongelmiin, minkä seurauksena koko yritysyhteisö stressaantuu. Stressin tiedetään aiheuttavan sekä fyysisisiä että psyykkisiä sairauksia, jotka kuluttavat niin henkisiä voimavaroja kuin myös yhteiskunnan resursseja. Päätepysäkkinä on monesti tappioiden seurauksena konkurssi, joka vie sekä yrittäjien, sidosryhmien että yhteiskunnan varoja muita henkisiä kärsimyksiä unohtamatta.

Henkilöstön ja yhteiskunnan kannalta on sitä parempi, mitä enemmän meillä on terveitä, tulosta tuottavia yrityksiä, jotka haluavat ja pystyvät työllistämään ja vastaamaan vastuistaan.


Miksi meidän tulisi käyttää enemmän aikaa ja resursseja tuloksentekoon?

Yrityksen tuloksentekokyvystä huolehtimisessa ei ole kysymys ainoastaan vauraaksi tulemisesta, vaan myös toimeentulon varmistamisesta ja velkaköyhyyden välttämisestä.

Yritys tarvitsee tulostaan:

  • lainanlyhennyksiin,

  • pahan päivän varalle,

  • kausi- ja suhdannevaihteluihin,

  • toimintansa kasvattamiseen,

  • investointeihin ja osinkoihin,

  • hyvä tulos on edellytys myös hyvälle luottoluokitukselle,

  • tulos on eloonjäämiskustannus ja voitto ainoa pitkäaikaisen toiminnan tae,

  • investoinnit työhyvinvointiin ja ympäristöasioihin edellyttävät varoja ja tuloksentekoa,

  • yhteiskunta saa tuloa yritysten tehdyn tuloksen mukaan,

  • yrityksen konkurssi on aina resurssien virheallokointi.

Osakeyhtiölaki edellyttää, ellei muuta yhtiöjärjestyksessä määrätä, että yrityksen tavoitteena on tuottaa tulosta. Tämä vaatimus kyseenalaistetaan joskus, mutta on syytä muistaa, että tappiollinen yritys kuluttaa aina joko omistajien tai velkojien pääomia.

Eri yrityksillä on eri tuloksentekotarpeita. Esimerkiksi velattomalla yrityksellä on pienempi tulostarve kun velallisella yrityksellä. Yrityksen tulosta arvioitaessa on aina tärkeä tiedostaa, kuinka suuri pääomatarve yrityksellä on.


Miten parantaa yrityksen tuloksentekoa?

On tieteellistä näyttöä siitä, että keskittymällä tuloksentekoon tulos lisääntyy.

Aikaa ja panostusta tulisi varata:

  • liikeidean ja strategian uudelleen arviointiin

  • kannattavan myynnin lisäämiseen

  • tuotekehitykseen (yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa)

  • hinnoittelun arviointiin sisältäen alennusten perusteiden arvioinnin

  • kulujen arviointiin

  • johdon ja avainhenkilöiden koulutukseen koskien tuloksentekoprosessin perusteita ja tuloksentekotapoja.

Yrittäjä ja liikkeenjohto vastaavat siitä, että tuloksenteko saa tarvitsemansa huomion yrityksissä.

Nämä toimet vaativat usein pitkäjännitteistä toimintaa, mutta ne takaavat paremmin yrityksen pitkäaikaisen olemassaolon ja hyödyttävät tällä tavalla koko yhteiskuntaa.

Yritysten tuloksen teon tärkeyttä ja oikeaa kuvaa tuloksen tärkeydestä tulisi nostaa enemmän esille kaikilla yhteiskunnan tasoilla, ja myös selkeää asennemuutosta tarvitaan.


* Vinst: Lönsamma företag går inte i konkurs, Hermann Simon, Andreas Jonason, Felix Möreé, 2022

** Tilastokeskuksen tiedot 25.4.2023. Tilastoissa mukana yhteensä n. 252 000 yritystä.

Edellinen
Edellinen

Has the concept of profit been misunderstood?